English

 

Za razvoj slovenskega podeželja


Strokovni odbor za perutninarstvo

Seznam članov

ImePriimek 
MarjanGolavšekpredsednik
AlenkaPesekpodpredsednica
JožeHedlčlan
IgorKuraltčlan
JadrankaMoreljčlanica
BorutPučkočlan
MetodŠtrancarčlan
GabrijelaSalobirstrokovna tajnica

 

18. 4. 2018 Druga seja: Boljše počutje - boljša kakovost mesa

 

 

 

 

 

Odbor se je seznanil s protokolom za boljše počutje perutnine (Welfare QA protocol for polutry) in tehnološkimi rešitvami za izboljšavo reje.

 

Člani odbora so izpostavili problematiko lastništva tako živali kakor tudi krme – na katero nimajo vpliva. Pojav žuljev na blazinicah nogic pa sami opažajo, da je izredno različen – pri čemer največ stavijo na krmo, saj ista oseba enako skrbno izvaja vsa živinorejska opravila s praktično istimi pogoji reje. Na liniji klanja so t.i. rejske poškodbe tiste, ki so ključne za višino plačila, jasnih, povratnih informacij pa nimajo. Tudi ni natančno znano, kako poteka ocenjevanje na liniji klanja: po kakšnem oz. katerem protokolu.

 

Odboru so bile predstavljene napake v reji, ki so lahko posledica različnih napak reje od prehrane do vhlevitve, ki ključno vplivajo na oceno na liniji klanja. Po juniju 2018 se odboru predstavijo končni rezultati CRP – dobrobit perutnine v konvencionalni in  alternativnih sistemih reje.

 

Odbor se je  seznanil še z informacijo o uvajanju finančnih instrumentov v okviru PRP 2014 – 2020 ter izhodišči in politiko SKP po letu 2020. (GS)

 

Ne spreglejte - preberite
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

ŠTEVILKA 149, OKTOBER 2018

 

  • Predsednik  OE KGZS Postojna Janežič: Državo čaka še veliko dela
  • Ponikva: Že v malem zrnu vse bogastvo je
  • Za sožitje med generacijami
  • CV - življenjepis naše narave

Kupujmo domace

PEFC